Terug naar overzicht

Welk schoenmateriaal past bij jouw ecologische voetafdruk?

Welk schoenmateriaal past bij jouw ecologische voetafdruk?

Een overzicht van de verschillende schoenmaterialen & 6 tips om jouw ecologische voetafdruk te verminderen.

Het kiezen van het juiste schoenmateriaal voor je merkschoenen kan van invloed zijn op het comfort, de duurzaamheid en de stijl van je merkschoenen. Er zijn heel veel beschikbare soorten schoenmaterialen. Van traditionele lederen opties tot moderne synthetische of duurzame materialen. In deze blog bespreken we de meest voorkomende materialen en de voor- en nadelen van deze materialen. Ook geven we je 6 tips om ervoor te zorgen dat jouw merkschoenen langer meegaan en jouw ecologische voetafdruk vermindert!

Of je nu op zoek bent naar nieuwe sneakers, laarzen of casual merkschoenen, deze blog zal je helpen de juiste duurzame keuze te maken en jouw ecologische voetafdruk te verminderen!


Leer

Leer wordt veel gebruikt als materiaal voor de productie van merkschoenen. Het is natuurlijk materiaal afkomstig van de huid van dieren zoals runderen, schapen, varkens en geiten.

Leer is duurzaam, sterk en ademend. Leer wordt gebruikt voor verschillende delen van de schoen, zoals de bovenkant, voering, zool en inlegzolen.

De productie van leer heeft een aantal negatieve milieueffecten zoals chemicaliën en dat er veel water nodig is om de huid te spoelen en te wassen. Enkele manieren waarop de productie van leer duurzamer kan worden gemaakt is door gebruik te maken van plantaardige looimethoden, waarbij natuurlijke stoffen zoals tannine worden gebruikt in plaats van synthetische chemicaliën. Ook kan er gewerkt worden met het upcyclen van leer, waarbij resten van leer worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Als je op zoek bent naar duurzame schoenen, is het belangrijk om te kijken naar de productiemethode en het gebruikte leer. Het kiezen van leer van duurzame bronnen en het letten op het looiproces kan helpen om jouw voetafdruk te verminderen.


Nubuck leer & suède leer

Nubuck leer is gemaakt van de bovenste laag van de huid van een dier. Het oppervlak is licht geschuurd, waardoor het een fluweelachtige uitstraling heeft. Nubuck leer is zacht en flexibel.
Suede leer is vergelijkbaar met nubuck leer, maar het is gemaakt van de onderste laag van de huid van een dier. Het heeft een zachte en fluweelachtige textuur.

Zowel Nubuck als suède leer is minder waterbestendig en zal daarom sneller beschadigen en vlekken en slijtage vertonen. Suede leer kan ook na verloop van tijd gaan vervagen door blootstelling aan zonlicht.

Het is belangrijk om te weten dat de duurzaamheid van nubuck en suède leer afhankelijk is van de manier waarop je de schoenen gebruikt en verzorgt. Door ze goed te behandelen en op de juiste manier schoon te maken, kun je de levensduur van je schoenen verlengen en daarmee de impact op het milieu verminderen. Door het kiezen voor hoogwaardige nubuck of suède leerproducten en het goed verzorgen van je schoenen, kun je langer genieten van je nubuck leren merkschoenen.


Canvas

Canvas is een sterk en duurzaam materiaal gemaakt van katoen of een mengsel van katoen en polyester. Het is gemakkelijk te reinigen en te onderhouden, door middel van waterafstotende sprays of door het wassen en drogen in een machine.

Daarnaast is canvas licht van gewicht en daarom een populaire keuze voor zomerschoenen en sneakers. Het is ademend en houdt de voeten koel en droog. Canvas is bestand tegen scheuren en slijtage en kan lang meegaan als het goed wordt onderhouden.

Het gebruik van canvas kan de milieu-impact verminderen omdat het natuurlijk is en een hernieuwbaar materiaal.


Synthetische materialen

Materialen zoals polyester en nylon worden steeds vaker gebruikt als materiaal voor merkschoenen vanwege hun duurzaamheid. Ze zijn lichtgewicht, duurzaam en ademend.

Doordat schoenen met synthetische materialen vaak licht van gewicht zijn en comfortabel zijn, zijn ze perfect om te dragen bij sport- en outdoor activiteiten waarbij bewegingsvrijheid en flexibiliteit belangrijk zijn. Synthetische materialen hebben vaak een goed ademend vermogen, waardoor ze vocht goed afvoeren en de voeten koel en droog houden. Ook zijn ze waterbestendig, dit maakt ze ook geschikt om te dragen bij het zeilen of kajakken.

Nadelen van synthetische materialen zijn dat ze minder ademend zijn dan natuurlijke materialen zoals leer en dat ze geurtjes kunnen vasthouden. Daarnaast zijn ze niet altijd biologisch afbreekbaar en hebben een negatieve impact op het milieu. Let daarom bij het kiezen van schoenen op basis van synthetische materialen of ze gemaakt zijn van gerecyclede materialen of milieuvriendelijke alternatieven.


Rubber

Rubber is een veelgebruikt materiaal in de schoenenindustrie vanwege zijn duurzaamheid en flexibiliteit. Rubber wordt vaak gebruikt bij de zolen van schoenen vanwege de duurzaamheid en grip die het biedt. Natuurlijk rubber wordt gewonnen uit de sap van rubberbomen en is een hernieuwbare bron.

Rubber is waterbestendig en kan vocht afstoten, waardoor het een populaire keuze is voor regenlaarzen en andere schoenen die in natte omstandigheden worden gedragen.
Het is een goed materiaal voor een goede grip en is antislip, ideaal voor schoenen die worden gedragen bij activiteiten zoals wandelen, klimmen en hardlopen.
Het is ook erg flexibel en kan daarom goed gebruikt worden voor verschillende delen van de schoen, zoals zolen en hakken. Schoonmaken is eenvoudig door het schoonvegen met een vochtige doek.

Nadelen zijn dat rubber stijf en oncomfortabel kan zijn als het niet goed wordt ontworpen of geproduceerd. Let bij het kopen van schoenen van rubber goed op of het duurzaam is geproduceerd.





Plastic petflessen

Plastic flessen worden steeds vaker gebruikt als materiaal voor merkschoenen vanwege de duurzaamheid en het hergebruik van plastic flessen.

Schoenen gemaakt van plastic flessen zijn zeer duurzaam en kunnen lange tijd meegaan als ze goed worden onderhouden. Ze zijn licht van gewicht en flexibel en daardoor comfortabel om te dragen. 
Sommige schoenen gemaakt van plastic flessen zijn ademend en kunnen helpen om je voeten koel en droog te houden. Door het gebruik van plastic flessen wordt plastic afval hergebruikt en wordt de hoeveelheid afval verminderd. Dit draagt bij aan het verminderen van de impact van plastic op het milieu.

Nadelen zijn dat schoenen gemaakt van plastic flessen moeilijk te recyclen zijn, aangezien sommige schoenen ook andere materialen bevatten. Het productieproces van schoenen gemaakt van dit materiaal is ook erg energie-intensief. Let daarom altijd op of je schoenen gemaakt van plastic flessen geproduceerd zijn met duurzame methoden.


Piñatex, tencel en appelhuid leer

Piñatex is een materiaal gemaakt van vezels die gewonnen zijn uit de bladeren van ananasplanten. Dit materiaal heeft een vergelijkbare structuur als leer en kan worden gebruikt om stijlvolle duurzame schoenen te maken.

Tencel is een vezel gemaakt van houtpulp die op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Het materiaal is biologisch afbreekbaar en kan worden gebruikt voor de voering en binnenzool van schoenen.

Appelhuid Leer is een nieuw type leer gemaakt van vezels van een appelhuid. Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als traditioneel leer, maar wordt op een duurzame en diervriendelijke manier geproduceerd.

Naast dat de keuze voor een soort materiaal bij merkschoenen erg belangrijk is om ze lang te kunnen dragen. Zijn er ook andere factoren die bepalen of je schoenen langer meegaan.


6 tips om ervoor te zorgen dat je schoenen langer meegaan en jouw ecologische voetafdruk vermindert!


1. Kies de juiste maat en pasvorm. Schoenen die te strak zitten of te groot zijn, kunnen zorgen voor onnodige druk op je voeten en leiden tot beschadiging of slijtage van je schoenen;

2. Draag je schoenen niet bij slecht weer of in extreme omstandigheden, door deze omstandigheden kunnen je schoenen ook beschadigen of kan er slijtage veroorzaakt worden;

3. Laat je schoenen na het dragen altijd volledig drogen, voordat je ze weer draagt;

4. Wissel af met verschillende schoenen, door af te wisselen krijgt elk paar de kans om te rusten en te herstellen;

5. Behandel je schoenen regelmatig met de juiste producten om ze in goede conditie te houden. Een speciale leer conditioner voor leren schoenen om het materiaal zacht en soepel te houden of een stoombehandeling bij De Schoenmakers zodat jouw schoenen er weer als nieuw uitzien en je ze met veel plezier langer kunt dragen!;

6. Bewaar je schoenen op een koele en droge plaats om schimmel en beschadiging van het materiaal te voorkomen. Bewaar ze niet op een vochtige of warme plaats zoals de badkamer of in direct zonlicht.


Wil jij ook bijdrage aan een schonere wereld en een 100% duurzame deal scoren bij 95percent? Kijk dan op de website of breng een bezoekje aan de 95store in Amersfoort.

Jouw footprint doet ertoe!