Terug naar overzicht

De 3 effectieve manieren hoe je kunt bijdragen aan een circulaire economie

De overheid wil dat de Nederlandse economie in 2050 helemaal circulair is. Dat betekent dat al onze afgedankte producten hergebruikt of gerecycled zouden worden en er geen nieuwe grondstoffen meer nodig zijn.

In deze blog gaan we je een introductie geven over wat een circulaire ofwel kringloopeconomie is. Wat jij kunt doen om bij te dragen aan de stappen naar een kringloopeconomie. En welke stappen 95percent samen met jou zet om de doelen van 2050 te kunnen behalen.


Wat is een circulaire economie

Een circulaire of kringloop economie is een economisch systeem waarin zoveel mogelijk duurzame hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt. Alle producten en grondstoffen worden hergebruikt en er is weinig tot geen afval.


De 3 manieren om bij te dragen aan een circulaire economie

Uit onderzoeken blijkt dat van een gemiddelde Nederlander de milieu-impact van spullen het grootst is. In het productieproces en afvalverwerkingsproces van kleding en schoenen komt veel CO₂ vrij. Om de impact voor jezelf te verkleinen kun jij als “consument” op diverse manier bijdragen. 



1. Koop refurbished of tweedehands schoenen: allereerst draait een circulaire economie niet alleen maar om recycling. Jij kunt ook bijdragen door vaker en meer tweedehands schoenen of refurbished schoenen te kopen in plaats van nieuwe schoenen. In 2022 heeft 95percent 25.850 paar schoenen een nieuwe kans gegeven en daarmee 14.500 kg afval en 375.000 kg CO₂ bespaard.

2. Je kunt spullen hergebruiken of repareren: gooi goede en gedragen schoenen niet gelijk weg. Er zijn veel mogelijkheden om je schoenen te repareren. Zo kunnen professionele schoenmakers ervoor zorgen dat jouw favoriete schoenen er weer als nieuw uitzien. Zodat jij ze weer met veel plezier kunt dragen! De Schoenmakers repareren bijvoorbeeld zolen, refurbishen sneakers, vervangen stikwerk en ringetjes of zorgen voor nieuwe hakken.

3. Koop je spullen zo duurzaam mogelijk. Bestel bijvoorbeeld ook online met extra aandacht voor het retourneren en voorkom daarmee extra CO₂-uitstoot. 



Retourneren

Bij 95percent kun je kosteloos je refurbished schoenen retourneren met verzendmaatschappij Homerr. De keuze voor Homerr als verzendmaatschappij voor het retourneren is een bewuste keuze, omdat Homerr als doel heeft om pakketbezorging sociaal en duurzamer te maken. Homerr maakt gebruik van verzamelpunten, bestaande routes en lege ruimtes in bestelbusjes, waardoor onnodige kilometers zoveel mogelijk worden beperkt. Op deze manier wordt tot 79% CO₂ uitstoot bespaart per pakketje.

Kies je voor een andere verzendmaatschappij voor het retourneren, dan vragen wij een bijdrage in de kosten. Deze kosten bedragen €5,00 voor het retourneren via PostNL, €3,75 via DPD en €4,75 via DHL. Op deze manier dragen we ook bij aan de stappen naar een duurzamere economie.


Jouw footprint doet ertoe!

95percent draagt bij aan de stappen naar een circulaire of kringloop economie door imperfecte schoenen op te knappen en te verkopen via de online webshop en de winkel in Amersfoort.

Onze partner FastFeetGrinded recyclen met de ‘’Shoe Recycle Machine’ de schoenen die niet gerepareerd kunnen worden naar 100% duurzame grondstoffen. Van deze grondstoffen worden allerlei producten gemaakt zoals sport speelvelden of de vloer in onze 95percent winkel. Meer over FastFeetGrinded lees je hier in ons vorige blog.

Wil jij ook bijdrage aan een circulaire economie en een 100% duurzame deal scoren bij 95percent? Kijk dan op de website of breng een bezoekje aan de 95store in Amersfoort.

Jouw footprint doet ertoe!